You are currently viewing Разчистете живота си от дигиталното замърсяване

Разчистете живота си от дигиталното замърсяване

 

По принцип технологиите не са нито добри, нито лоши. Ключът е да се използват в наша полза, но без да ги оставяме да завладеят живота ни. Това с пълна сила важи и за  днешния цифров медиен пейзаж.

На тази актуална тема е посветена книгата „ Дигитален минимализъм“ на издателство Монт. https://patechki.com/p/digitalen-minimalizam/

Авторът Кал Нюпорт насочва вниманието ни към един много важен проблем от нашето ежедневие. Как да използваме дигиталните технологии без да се пристрастяваме и разболяваме. Днес сме свидетели как мнозина от нас живеят с постоянно вперени в смартфона погледи, разсеяни са, не могат да се съсредоточават, предпочитат контакта чрез някое от приложенията към различните дигитални продукти, вместо директното, физическо  контактуване.

 

 

Огледайте се. Децата ви са с непрекъснато вперени в екраните погледи, вие самите – също. Остава ли ви време да си поговорите? Не?

Как ни управляват технологиите

Повишената експозиция на дигиталните продукти е пагубна за нашето здраве. Въпреки, че малцина искат да прекарват толкова много  време онлайн, тези продукти имат способността да предизвикват поведенчески пристрастявания. Импулсът да се проверява Туитър или да се обновява Редит се превръща в нервен тик. Този тик разбива непрекъснатото време на парчета, които са твърде малки, за да се поддържа присъствието ни в настоящето. А това ни е необходимо, за да имаме  нормален изпълнен с целеустременост живот.

Неустоимата притегателна  сила, която упражняват екраните, кара хората да изпитват чувството, че все повече и повече губят своята независимост във вземането на решенията за посоката, в която да насочат  вниманието си. Несъмнено това неблагоприятно  влияние  на неограничената онлайн дейност се отразява твърде много върху доброто  психическо състояние. Онлайн дискусиите засилват слабостта на хората към емоционално натоварени и изтощителни  крайности. Най-често срещания отговор на тези усложнения са скромни по въздействие и ефикасност хватки и съвети.

 

 

Може би ако съблюдавате своего рода въздържание от технологиите или държите телефона си далеч от леглото си нощем, или изключвате известията.... Какво говоря! Ами ако вземете  решение да бъдете по-съзнателни в действията си и запазите всички полезни характеристики, които са ви привлекли към новите технологии, като сведете до минимум най-вредните им фактори? Привлекателен е този подход, нали? И защо? Защото той ви спасява да вземете тежки решения за отношението си към технологиите.

Не се налага да напускате каквото и да било, нито да изпускате облагите от ползването на технологиите. Освен това няма да тревожите приятелите си, нито ще страдате от някакви сериозни неудобства.

 

 

Но. Ето тук се появява това голямо НО. Защо? Ами защото на онези избрали този път на минимални   корекции, все повече им се изяснява, че да прибягват до силата на волята, съветите и мъглявите решения, не са достатъчни  сами по себе си, за да укротят способността на новите технологии да завладяват познавателния ви пейзаж.  И пак това досадно ЗАЩО! Ами защото още при създаването им това е заложено в тях. Такава е била целта на създателите им. И като добавим съпровождащата ги сила на културния натиск от споделянето им, вече се вижда краха на подхода „минимални корекции“.

Философията дигитален минимализъм

Авторът на книгата се стреми да докаже, че е необходима напълно нова философия за използването на технологиите.  Тя трябва да даде ясни отговори кои инструменти и как да ги използвате, за да не оставяте извън обсега на вниманието си всичко останало.

След обстоен преглед и проучване, авторът откроява философията на дигиталният минимализъм. Според него тази философия отговаря на изискването на онези, които се стремят към качествен живот. Тя се гради на убеждението, че по-малкото може да означава повече в отношението ни към цифровите инструменти. Ключът тук е, дали разбирате колко малко неща трябва да правите, за да водите изпълнен с удовлетворение и почтеност живот. И разбира се, да се съсредоточим върху малък брой изключително стойностни дейности., прекарвайки по-малко време в използването на технологиите. В книгата авторът защитава дигиталния минимализъм, като разглежда отблизо основните философски точки и  силите, които постепенно превръщат отношенията с технологиите на толкова много хора в непоносими.

Направете първата крачка към дигиталното разчистване, като се запознаете с мотивите на автора за това и разбира се на резултатите от проведени експерименти. Много е интересно, но най-важното е, че ще се убедите в простотата на приложение на този минимализъм, както и в постигането на очакваните резултати.

Автор: Росица Койчева

Използваните снимки са от: https://pixabay.com/bg/